Football casuals - fotball casuals - Henri Lloyd - hooligans - Ma.Strum - Mastrum - stone island - voetbal casuals

Voetbal Casuals, Hoe is deze subcultuur ontstaan?

Anders dan de naam “casuals” misschien doet vermoeden, onderscheiden voetbal casuals zich door het dragen van kwaliteitsvolle designerkleding. Maar wat hebben kledingmerken zoals bijvoorbeeld Weekend offender, Fred Perry, Stone Island en Ma.Strum te maken met voetbal? En hoe is deze subcultuur van Football casuals ontstaan? De oorsprong moeten we zoeken in het hooliganisme van het voetbal, en dan met name bij de supporters van Engelse voetbalclubs. Deze subcultuur werd vroeger vergeleken met hooligan kleding en tot op de dag van vandaag heeft het dit imago nog steeds. Wel is het zo dat voetbal casuals een veel bredere betekenis hebben gekregen dan alleen de associatie met hooligans. Het dragen van bekende voetbal casuals merken staat tegenwoordig ook voor stijl, klasse en goed geklede mannen, maar is nog steeds onlosmakelijk verbonden met de voetbalsport en de oorsprong die het van nature heeft.

Toen voetbalclubs zoals bijvoorbeeld West Ham United, Liverpool en Everton in de jaren tachtig door Europa begonnen te reizen, werden ze vergezeld door een vaste schare fans en supporters. Deze reisjes verliepen niet altijd zonder ongeregeldheden. De dure kleding waarmee de aanhang van deze clubs terugkeerden, was dan ook vaak tijdens rellen gestolen uit de winkels van exclusieve Italiaanse of Franse modemerken Deze dure designer kleding droegen ze om zich zo onopvallende mogelijk te kunnen bewegen in groeperingen, zonder dat ze werden opgemerkt door de politie.

Omdat deze een typerend beeld hadden van de kleding die hooligans in die tijd droegen, werden ze door het dragen van voetbal casual merken niet opgemerkt door de politie of toezichthouders. Deze hadden vooral het beeld van bomberjacks en Dr. Martens schoenen voor zich als ze in de menigte op zoek moesten naar relschoppers. Door middel van dure designerkleding konden de voetbal hooligans zich zo vrij als mogelijk voortbewegen. Deze Engelse subcultuur welke is ontstaan in de jaren zeventig, waaide midden jaren tachtig ook over naar andere landen binnen Europa. Het was in de jaren negentig dat deze subcultuur weer een flinke boost kreeg. Voetbal casuals kregen na deze tijd een veel bredere doelgroep.

 

De dure designerkleding werd door de supporters van de voetbalclubs gedragen om zich te kunnen onderscheiden, en daarbij werden imitatie merken van de kleding niet getolereerd. Toen ook het gezag en de politie een verband begon te zien tussen supporters die het kledingmerk Stone Island droegen, werd het welbekende merk logo met het kompas vaak verwijderd van de kleding. Het logo van Stone Island was door middel van knoopjes op een makkelijke manier te verwijderen van de kleding, maar echte insiders herkende deze kledingstijl direct. Dit merk werd uiteraard nog wel gedragen maar ook andere voetbal casual merken werden populair onder de aanhangers van deze subcultuur. Het logo van Stone island werd door de politie tevens in verband gebracht met het zogenaamde Keltische kruis. Ook dit is  zonder meer een reden geweest waarom de casual scene andere kledingmerken ging dragen. 

 

Football casuals is de laatste subcultuur van het Engelse voetbal

De voorliefde voor voetbal casuals kleding is door de jaren heen uitgegroeid tot veel meer dan het dragen van designerkleding. Deze laatste subcultuur van het Engelse voetbal heeft vooral ook te maken met de liefde voor de voetbalsport en het luisteren van een bepaald genre muziek. Voetbal casuals merken zijn tot op de dag van vandaag nog steeds onlosmakelijk verbonden met het hooliganisme , maar het is ook een complete lifestyle geworden. Deze manier van leven wordt vooral gekenmerkt door het dragen van kwaliteitsvolle merkkleding, maar steeds meer wordt daar ook een soort van groepsgevoel aan toegevoegd.

Muziek die past bij de voetbal casuals cultuur is breed uitlopend en voor iedereen verschillend. Toch zijn er van oudsher bands die een perfecte aansluiting waren voor deze subcultuur. De muziek van onder andere The Charlatans en Oasis werden zeer gewaardeerd door aanhangers van deze casual cultuur, en hiermee werden tevens jongere doelgroepen aangesproken. Echte Britse muziekgroepen zoals The Streets, droegen deze casual mode in hun muziekclips. Hierdoor werd de aandacht getrokken van een breed en jeugdig publiek. Ook filmproducties over hooliganisme zoals The Football Factory, Green Street Hooligans en I.D hebben er voor gezorgd dat deze subcultuur wederom flink onder de aandacht werd gebracht. Met het bereiken van het hoogtepunt eind jaren tachtig, werd er gesteld dat het agressieve karakter van deze casual subcultuur was verdwenen. Dit kwam mede door de opkomst van Acid House en rave.

Van hooligan kleding naar prachtige voetbal casuals merken

Tegenwoordig worden football casuals merken nog steeds geassocieerd met deze groep supporters, en is het een ware subcultuur op zich. De prachtige kleding van labels zoals bijvoorbeeld Weekend Offender, Peaceful Hooligan, Fred Perry, Ma.Strum en Henri Lloyd worden nog steeds gezien als échte voetbal casual merken. De football casuals subcultuur wil zich nog steeds graag onderscheiden van supporters in clubshirts, en doen dat door het dragen van designerkleding van hoge kwaliteit. Films zoals bijvoorbeeld Green Street Hooligans zijn een realistische weergave van het imago van deze groepering, en de kledingmerken die ze dragen. Mede hierdoor is het casual merk Stone Island nog steeds verbonden met het hooliganisme van nu. De exclusief uitziende kleding met het herkenbare logo zul je dan ook overal in Europa tegenkomen, zeker rondom voetbalstadions.

Hooligan kleding wordt nog maar al te vaak afgeschilderd als zijnde een spijkerbroek met een zwarte hoodie en een gewatteerd bomberjack. Ook het dragen van Dr. Martens kisten waren een onmiskenbaar uiterlijk kenmerk voor hooligans. De tegenwoordige trend van de subcultuur ontkracht dit terecht. Vandaag de dag blijven hooligans en voetbal casuals verbonden met elkaar door de exclusieve kledingstijl die ze delen. Voetbal casuals merken zijn er voor de man die graag goed gekleed door het leven gaat met een exclusieve maar sportieve uitstraling. Ze hechten waarde aan kwaliteitsvolle kleding met prachtige details in een uniek ontwerp. De drang om onderscheidend te zijn is er nog steeds, en wordt geuit door het dragen van typische en exclusieve kledingmerken die in verband staan met football casuals.